Geluid - Maczek Pantser Soldaten

Maczek Pantser Soldaten
Title
Ga naar de inhoud

Geluid

Media
De stad Breda op de vlucht 1940
Mei 1940: Breda dreigt tussen de vuurlinies bekneld te raken, een slagveld wordt gevreesd. Vijftigduizend inwoners moeten hun huizen verlaten. De evacuatie is voor velen een nachtmerrie. Tientallen komen om het leven, voor anderen wordt het een maandenlange tocht tot in Zuid-Frankrijk. Achteraf blijkt de vlucht volkomen onnodig; Breda wordt door de Duitsers ingenomen zonder dat er één schot is gelost. De plotselinge en massale evacuatie van Breda op zondag 12 mei 1940 houdt de gemoederen in die stad nog steeds bezig. De omstreeks 50.000 inwoners kregen op Eerste Pinksterdag 12 mei het bevel de stad te verlaten. Breda dreigde namelijk tussen de frontlinies terecht te komen van de Duitsers en de oprukkende Fransen. De Bredanaars spreken zelf van ‘De Vlucht’. Hoogstwaarschijnlijk heeft Burgemeester van Slobbe de evacuatie zelf bevolen op last van de Fransen, alhoewel er ook verhalen gaan dat de Fransen het bevel hebben gegeven.
Boek  'De Vlucht'  uit Breda 1940
12 mei 1940, een stralende pinkstermorgen in Breda. Liane van Ginkel, bijna zeven, kijkt uit naar een veelbelovende dag met een gezellig uitstapje. Maar gezellig zal het beslist niet worden. Breda dreigt tussen de vuurlinies bekneld te raken. Uit vrees voor een slagveld moeten de vijftigduizend inwoners onmiddellijk hun huizen verlaten. Zo ook Liane met haar familie. Een hachelijk avontuur vol angsten en verschrikkingen volgt, beschreven door de ogen van een kind. Dat haar moeder van Duitse afkomst is, maakt hun vlucht levensgevaarlijk. De massale evacuatie blijkt later ook voor vele Bredanaars een nachtmerrie te zijn geweest. Er vallen tientallen doden en voor anderen wordt het een maandenlange tocht tot in Zuid-Frankrijk. Door de doortastendheid van Liane's moeder en die van haar vader keert het groepje uiteindelijk toch veilig thuis.
Unieke opname terecht.
Oude filmpje van ongeveer 5 min. opgedoken in Breda. Laat zien dat de Poolse bevrijders  de stad inkomen via de Ginnekenstraat. Was jaren zoek maar nu hier te zien.
Hoor het verhaal van Mvr.Raaijmakers de eigenaresse.
Het spoor terug, Poolse bevrijders.
Naast Canadezen, Britten en Amerikanen hebben ook de Polen een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van ons land. Het was de bedoeling dat ze na ons land ook hun eigen land zouden bevrijden, maar daar is het niet van gekomen: Polen kwam onder de Russische invloedssfeer, en veel van de Poolse bevrijders bleven daarom in het westen.
Aan het woord:- Willy Wylenzek, Pools soldaat - Wladislav Kohutnicki, beroepsmilitair - Jan Berdowski - Freddy Wieliszek - Nico Bolleman - Corry van Wijck - Jos van Alphen - Bertus Louissen - Wally Kizewski.
GESCHIEDENIS: Generaal Maczek Museum viert 30 jaar bestaan.
Op 1 juni 2011 bestond het Maczekmuseum in Breda 30 jaar.
In 1981 werd een stichting 'Museum Breda-Polen 1939-1945' opgericht. Na een bezoek aan de tentoonstelling over het aandeel van de Polen in de bevrijding van Zuid-Nederland en Breda, heeft generaal Maczek zijn toestemming gegeven dat een nieuw museum zijn naam zou dragen. In 1997 werd het museum overgebracht naar de huidige locatie op het terrein van Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda. Generaal Maczek en zijn eenheid bevrijdde Breda. Maczek zag Nederlanders en Redenaars in het bijzonder als vrienden en dus werd de stad niet kapot geschoten tijdens de bevrijding maar gingen de Poolse militairen voorzichtig te werk. Ze worden nog weleens overgeslagen, ja maar wat die Poolse soldaten hebben gedaan voor Brabant en Breda in het bijzonder mag nooit worden vergeten.

Inmiddels is het Museum sinds 2019 gehuisvest in het Maczek Memorial Breda aan de Ettensebaan in Breda.
 
 
Maczków. Een Poolse enclave in Noord-Duitsland

Haren, een stad aan de rivier de Eems in het noordwesten van Duitsland, werd na het einde van de Tweede Wereldoorlog een centrum van het Poolse leven in Duitsland.
Aanvankelijk werd de stad omgedoopt tot Lwów, maar later werd dit veranderd in Maczków.
Gedurende deze tijd heeft de Poolse gemeenschap een Pools bestuurs- en schoolsysteem opgezet en een levendig sociaal en cultureel leven ontwikkeld.
Duizenden Polen woonden hier: sommigen slechts tijdelijk, maar velen bleven langer.
Ze genoten van hun pas herwonnen vrijheid, worstelden om het hoofd te bieden aan de ongunstige omstandigheden van de naoorlogse periode en dachten na over hun toekomstige leven.
De "Poolse bezettingszone in Duitsland", waartoe Haren-Maczków behoorde, wekt vandaag nog steeds belangstelling.
Binnenkort wordt in de stad aan de rivier de Eems een documentatiecentrum opgericht voor het Poolse hoofdstuk van de stadsgeschiedenis.


                                                                                                                                                                                                                                                          Maczek Pantser Soldaten  webmaster@maczekpantersoldaten.nl  info.maczekpantsersoldaten.nl  www.maczekpantsersoldaten.nl  Website X5 Evolution                                                                                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                   

Terug naar de inhoud