Film - Maczek Pantser Soldaten

Maczek Pantser Soldaten
Title
Ga naar de inhoud

Film

Media
Op 1 september 1939 werd Polen aangevallen door nazi-Duitsland (operatie Fall Weiss) en op  17 september 1939 door de Sovjet-Unie , zoals afgesproken in het geheime gedeelte van het Molotov-Ribbentroppact. Samen met de nazi's vochten ook Slowaakse troepen. Polen had namelijk een deel van dat land bezet toen de Duitsers het annexeerden.
De Poolse Veldtocht was de invasie van Polen door nazi-Duitsland. De inval wordt gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog. De invasie begon op 1 september 1939 met de Slag om Westerplatte. De Duitsers veroverden binnen vier weken het westelijk deel van Polen met een nieuwe tactiek, de blitzkrieg oftewel "bliksemoorlog". Op 17 september 1939 viel de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen, als onderdeel van het Molotov-Ribbentroppact. Het land werd daarop verdeeld tussen de twee overwinnaars.
Tijdens en na de Oorlog werd het Poolse leger in verschillende gebieden van Schotland gevierendeeld. Aanvankelijk was het gevestigd in kampen ten zuidoosten van Glasgow. (zie OB voor augustus 1940), maar in oktober 1940 verhuisde naar de oostkust van Schotland, naar Fife, Angus en Perthshire. In 1942 werden grote veranderingen aangebracht in de locaties van de Poolse strijdkrachten in Schotland en begin 1943 zijn hun locaties in deze tabel weergegeven.
Na de landingen ging de opmars van de Geallieerden in eerste instantie langzaam maar wel werd gaande weg het Duitse Zevende Leger omsingeld in de zogeheten ‘Zak van Falaise’. Bij de insluiting speelde de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek een cruciale rol met de inname van ‘Heuvel 262’.
Sobieski werd geboren in poolse adel en werd opgeleid aan de Jagiellonian Universiteit en toerde in zijn jeugd door Europa. Als soldaat en later commandant vocht hij in de Khmelnytsky Opstand, de Russisch-Poolse Oorlog en tijdens de Zweedse invasie bekend als de Deluge. Sobieski toonde zijn militaire dapperheid tijdens de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk en vestigde zich als een leidende figuur in Polen en Litouwen. In 1674 werd hij verkozen tot monarch van het Pools-Litouwse Gemenebest na de plotselinge en onverwachte dood van koning Michael
.
Breda herdenkt de bevrijding van een jaar geleden door de 1e Poolse pantserdivisie. Op het binnenplein van de KMA wordt een mis opgedragen in aanwezigheid van manschappen van deze Poolse pantserdivisie onder commando van generaal S. Maczek, de burgemeester van Breda, B.W.Th. Slobbe, de Nederlandse generaal A.Q.H. Dijxhoorn en de minister van Oorlog mr. J. Meynen. Slobbe draagt Maczek een vaandel over. In de stok van het vaandel worden zilveren schildjes getimmerd door Maczek, Dijkshoorn en Meynen. Tot slot vindt een defile plaats door de straten van Breda
Generaal Maczek is op 102-jarige leeftijd overleden in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog keerde Maczek, net als vele andere Poolse militairen, niet terug naar zijn vaderland. Het communistisch geworden Polen zag hem, omdat hij had samengewerkt met de kapitalistische Britten, als verrader.Na zijn dood op 11 december 1994 werd generaal Stanisław Władysław Maczek begraven bij “zijn mannen” op het Pools militair ereveld in Breda.

Een van de mooie kenmerken van het verleden is dat je ze kan vergelijken met het heden. Zaken als de opvang en integratie van vreemdelingen in de stad bijvoorbeeld. Stadsarchief Breda heeft een aantal jaren terug een mooi filmpje op youtube gezet van cineast Ytzen Brusse over de integratie van Polen in Breda na de tweede wereldoorlog.Zo’n 260 Polen bleven na de bevrijding van Breda in de stad hangen. De Europese overwinning op het nazisme bracht voor hen weinig vrijheid in het vaderland. De Duitse overheersing werd daar opgevolgd door de bezetting en onderdrukking van de Rus.

Om 22.15 uur kreeg de divisie de order om alle aanvallende operaties te stoppen. De wapens mochten niet meer vuren om 8.00 uur de volgende dag, daar dan de Duitse capitulatie  van de 21e Legergroep frontlijn zou plaatsvinden. Gedurende de gehele nacht bleef de artillerie vuren, doch om 7.59 uur hielden de kanonnen stil. Alle militaire operaties stopten. De Duitse verdediging trok zich terug op het Jadekanaal. De Jagersbrigade ging vooruit op de lijn  Apen-Westerloy-Westerstede als divisionele reserve.De overgave van de Duitse troepen in Ostfriesland vond plaats op het hoofdkwartier van het II Canadian Corps te Bad Zwischenahn. Daar het doel Wilhelmshaven was, kreeg de divisie deze grote Duitse marinebasis als bezettingsgebied. De intocht van de divisie vond plaats op 6 mei 1945. Onder leiding van kol. Grudzinski trokken het 2e Pantserregiment en het 8e Bataljon Jagers van Brabant de stad in alwaar de formele overgave plaatsvond. Wilhelmshaven hing vol met witte lakens.Geen der andere regimenten kreeg toegang tot de havenplaats.

Bradley gaf Pattons 15e korps opdracht ten noorden van Argentan halt te houden. Hierdoor bleef een strook van 25 kilometer breed open waardoor Duitse troepen konden proberen te ontkomen. Vooral delen van de 12. SS-Panzer-Division Hitlerjugend en het Canadese 1e Leger leverden gedurende verschillende dagen verbitterde gevechten. Gedurende deze gevechten sloot de Poolse 1e Pantserdivisie de omsingeling, om de vlucht van de Duitse troepen te verhinderen. Onder de geconcentreerde aanvallen van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich en andere SS-divisies konden ook de geharde en ervaren Polen, die omsingeld waren geraakt bij Mont-Ormel, echter niet verhinderen dat een aantal SS-eenheden uitbrak, die daarbij wel grote verliezen leden doordat ze beschoten konden worden door de Polen die het hoger gelegen gebied in handen hielden. Meer dan 5000 Duitsers, incl. een divisiecommandant, werden door de Polen krijgsgevangen gemaakt. Tussen 18 augustus en 21 augustus slonk het terrein voor het omsingelde Duitse leger tot een 8 km brede strook. Dagelijks werd deze met 80.000 granaten beschoten en voortdurend vonden er luchtaanvallen plaats. Toch wisten er in navolging van de 2e SS-pantserdivisie nog enkele Duitse eenheden te ontkomen.
Op 1 september eindigde de strijd. Het Duitse 7e leger was praktisch vernietigd.

Haren, een stad gelegen aan de rivier de Ems in het noordwesten van Duitsland, werd na het einde van de Tweede Wereldoorlog een centrum van het Poolse leven in Duitsland. Aanvankelijk werd de stad omgedoopt tot Lwów, maar later werd dit veranderd in Maczków. Gedurende deze tijd richtte de Poolse gemeenschap een Pools bestuur en schoolsysteem op en ontwikkelde een levendig sociaal en cultureel leven. Duizenden Polen woonden hier: sommigen slechts tijdelijk, maar velen bleven langer.
                                                                                                                                                                                                                                                          Maczek Pantser Soldaten  webmaster@maczekpantersoldaten.nl  info.maczekpantsersoldaten.nl  www.maczekpantsersoldaten.nl  Website X5 Evolution                                                                                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                   

Terug naar de inhoud